Onze gym

Stap gerust eens binnen op Hobbemakade 7 in Amsterdam want: Meer is mogelijk!

-Weer in contact met je lichaam komen.

-Leren ontspannen

-Kracht opbouwen

-Zelfzorg-tools opdoen

Remindfulness

-MOL-coaching gesprek

-Trainen in een kleine groep

-Meditatie

-Haptonomie

 

Als mede-eigenaar en coördinator van het health-team van gym Sportquest, bestaande uit fysiotherapie en sportmassage, en op mentaal vlak de Method Of Levels, werk ik samen met Drs. Tom Bruijnen, bewegingswetenschapper en oprichter/eigenaar van deze gym op de Hobbemakade 7 in Amsterdam.

Zelf werk ik er als mental/fysical coach; masseer ik hier in de behandelruimte, als ik er tijd voor heb naast de werkzaamheden voor de orkesten. Ook worden hier de MOL-gesprekken gevoerd. Verder wordt hier voornamelijk getraind om sterker te worden. Een vriendelijke, kleine, gym waar men elkaar gewoon gedag zegt en kent.

 

Toms filosofie; Iedereen kan sterker kan worden (dus ook de meest fragiele mens en daarnaast de topsporter aan de top), en heeft al jaren bewezen de kwaliteit en finesse van een mentor/top-trainer te beschikken. Zijn CV is te groot om alles op te noemen maar hij werkt o.a. al jaren bij het Nederlands Dans Theater als fysieke- en hersteltrainer. Ook de fysieke trainers van de politie, de Korps Mariniers, defensie en brandweer maken gebruik van zijn kennis en werken met zijn programma’s. Als geen ander ziet hij in één oogopslag waar het lichaam blokkeert en hoe te handelen, in de vorm van advies waarmee iemand zelf verder kan en komt. Niet afhankelijk maken maar zelfredzaam maken. Dit is voor ons beiden het doel in ons werk met professionals en ook anderen.

•Ben je een beroepsmusicus en kom je maar niet (helemaal) van je blessure af en ben je al ‘overal’ geweest inmiddels; ik adviseer je dan contact te zoeken met Tom. Ik garandeer je dat hij meer mogelijkheden ziet door zijn bijzondere kijk en jarenlange expertise. 

•Wil je weer beginnen met bewegen maar wegens omstandigheden/bepaalde redenen is de drempel voor jou te groot of voel je je niet capabel of onzeker? Dan kan ik je wellicht helpen bij deze allereerste stappen. Op woensdagen 9.00-10.00 kun je bv. beginnen met Gentle-Fit. Als je nog een drempel over moet is deze les zeer geschikt;)

•Wil je een beter contact met je eigen lichaam, maakt je hoofd overuren of zorg je niet goed (genoeg) voor je lichaam; ga je bv. grenzen over, of weet je niet meer hoe je kunt ontspannen? Dan is ‘Mind Your Body!’ wellicht iets voor jou. 

www.sportquest.nl, www.tombruijnen.nl, www.dutchstrength.nl of app Tom via 0620436659 of Ellen: ellenkersbergen@hotmail.com/0651503696

 

Ook mogelijk: Projecten

Daarnaast is het mogelijk om een project op maat op het gebied van body/mind voor (toekomstige) beroepsmusici aan te vragen.

Denk aan informatie/instructie over hoe het lichaam voor te bereiden voorafgaand aan een repetitie (body/mind preparation). Daarnaast praktische kennisoverdracht betreft het zelf aanleren van tools en technieken om de (onvermijdelijke) overbelaste spieren te behandelen. Zelfredzaamheid vinden wij hierbij een zeer belangrijk aspect bij het goed onderhouden en ondersteunen van een (over)belast lichaam. 

Hier is geen sportieve vaardigheid of kennis voor nodig maar op een laagdrempelige wijze kan iedereen, jong, oud, van beginner tot professional, leren meer vrijheid en ruimte te creëren in zowel body als mind.

Voorbeelden van eerdere projecten:

•••••Tijdens de (inmiddels verlengde) lockdown gaf ik online, live vanuit onze gym Sportquest via Zoom, licht tot matig intensieve, laagdrempelige fysieke lesjes voor musici. 20 min en aansluitend 5 minuten een oefening om mentaal fit te worden/blijven (trainen van de aandachtsspier). Schroom niet, het is voor EVERY BODY geschikt! Op elke doordeweekse dag om 9.30.

Normaal geef ik deze warming-ups op locatie in de NedPhO-koepel aan musici van het NedPhO voorafgaand aan de repetitie. Het idee hierachter komt met name uit de praktijk en tevens uit de kennis van het fysiek (komend uit een variatie van sport, dans, yoga, massage ed).
In de praktijk moeten musici bezield presteren, altijd scherp blijven, op hun best zijn en mogen (in principe) geen fouten maken. Dit levert druk op die door elk persoon anders wordt ervaren. Ik zie hier, door ervaring in de praktijk, het luisteren naar de overbelastingsklachten van musici, een kans om ook iets zodanig aan te bieden dat ‘het pakket’ completer maakt. Dat het ook anders kan. Zonder pijn of grenzen over te gaan maar op een gezonde manier weer leren voelen en reageren zodat het lichaamsbewustzijn kan worden vergroot en daardoor uiteindelijk betere/gezondere keuzes kunnen worden gemaakt. Naast die ambitieuze, allesvragende houding/modus ook een ontspannen manier leren kennen om dusdanig lichaam en brein niet onnodig te (blijven) overvragen. Het gaat dan over de stand/houding of oefening op maat maken; voel wat voor jou op dit moment het beste past. Morgen zal dat weer anders voelen/zijn. Niet vergelijken met een ander of met hoe het de week of dag ervoor voelde/ging en ook vooral mij niet nadoen. Niet oordelen als je lichaam stijf aanvoelt of als je iets niet kunt fysiek. Luister naar je beperkingen en wees mild. Zoek naar (speelse)  mogelijkheden en (glim)lach vooral  als je lichaam niet doet wat jij wilt:-). Alleen zo kun je ruimte en vrijheid creëren en dat werkt door tijdens/bij/in het spelen. Oefening baart kunst, door dit met regelmaat te doen zul je merken dat er iets positief verandert. De laatste 5 minuten is gereserveerd voor beoefening van de aandachtspier, deze kan m.i. niet achterwege blijven. Het trainen van de aandacht, een paar minuten per dag geeft grote mogelijkheden voor een fitte mentale toestand. Deze vaardigheid gun ik iedereen! Ik sta altijd open voor suggesties, vragen, wensen betreft deze materie. Je weet me te vinden!

 


*Workshop 1 “Warming-up for 
Musicians”

Hier leer hoe je jezelf het best fysiek kunt voorbereiden op een repetitie of les.

 

* Workshop 2 “ Selftreatment for musicians” 

Een praktische workshop met groot aanbod aan tools betreft; Wat kan ik zelf doen aan mijn overbelaste spieren? Speels en serieus veel uitproberen, voelen en ervaren zodat je er achter komt wat bij jou past. Dé manier bestaat m.i. niet. Leerzaam en blessure-preventief.

 

*Workshop 3 “Strength&Mobility for musicians”

Hoe win je kracht om je beroep fysiek aan te kunnen zonder dat dat invloed heeft op je spel. Je hoeft niet persé naar de sportschool om sterker te worden. En daarnaast; hoe zorg ik dat ik flexibel word/blijf. Leer zelf wat voor jouw lichaam nodig is door in de praktijk uit te proberen, ervaren, voelen wat de mogelijkheden zijn.

 

Vragen en aanmelden: ellenkersbergen@hotmail.com

 

*Een workshop/uitleg van 60 minuten over wat een MBCT (Mindfulness Based Cognitive Therapy)-training kan betekenen voor mensen die al dan niet  beroepsmatig  een prestatie moeten leveren.

*Workshop Body/Mind; “How to stay physically and mentally fit during your career as a professional musician.” An invitation to some body/mind inspiration!  Een workshop van 90 minuten in samenwerking met Derk Lottman, eerste violist bij het Nederlands Philharmonisch Orkest.

* Workshop Body/Mind-Release; wat kun je zelf doen om overbelasting tegen te gaan; tips en tools in de vorm van oefeningen, houdingen, stretching, jezelf en elkaar helpen.

*Meditatie (no nonsens), begeleid, op aanvraag.

*Massageprojecten ook op aanvraag. (Zie massage.)

*Remindfulness-uurtje, een opfrisser voor degenen die een MBCT-training hebben gevolgd; zie “Remindfulness”.

 

* Uitleg over MOL gespreksmethode die ik gebruik bij personal coaching. Wat is de Method Of Levels? Hoe werkt het? Wat kun je verwachten tijdens een MOL-gesprek.

 

Kortom

Wat kun je als musicus/podiumkunstenaar doen om het jezelf lichter te maken en het plezier in het spelen behouden/herwinnen als de fysieke en/of mentale last te groot is geworden of dreigt te worden? In overleg zoeken we samen naar de best passende manier. Een losstaand MOL- gesprek kan ook zeer snel en direct helpend en oplossingsgericht werken  bij problematiek op dit gebied.

 

Projecten gedaan en nog lopend o.a. bij:

NJO/JON 2020 online body/mind workshop, 2021 zomer: 3 uur durende workshop body/mind/MOL

 

augustus 2019- Bij project RCO-YOUNG Summercamp in Akoesticum, Ede-Wageningen met jonge (leeftijd 14-17) musici. Body/Mind-awareness (zoals warming-ups, stretching, self-help& help eachother) en korte massage-behandelingen.

NedPhO; massagebehandelingen, stretching- instructie, triggerpointball- workshop, MBCT-uitleg, meditatie, rekken-strekken/ warming ups (sinds 2015), diverse massage-projecten tijdens opera’s van, bij en in NO&B, Amsterdam.

Het Balletorkest; massagebehandelingen en diverse massage-projecten tijdens balletten van oa Het Nationale Ballet bij NO&B, Amsterdam.

Conservatorium  Den Haag; stretching/triggerpointball-workshop.

2017-2018-2019 NJO (Nationaal Jeugd Orkest) in theater Orpheus, Apeldoorn; body/mind-preparation (warming up voorafgaand aan de repetitie) en Workshop Body/Mind (zie voorgaande).

2018-Balletorkest, locatie Koninklijk Theater Carré, Amsterdam; 90 min. workshops met betrekking tot herstel, ontspanning, tools voor zelfhulp, aandachtsoefeningen, warming-up, Q&A,  gericht op beroepsmusici.

sinds 2017-MOL-gesprekken individueel divers, o.a. ook beroepsgerelateerd.

2018-Kennismaking met de Method Of Levels gespreksmethode; 60 min uitleg, info en voorbeelden van de MOL bij NedPhO/NKO.

2018-JON, Jeugd Orkest Nederland: Locatie theater Orpheus, Apeldoorn. Workshop Body/Mind-release; wat kun je zelf doen om overbelasting tegen te gaan, tips en tools in de vorm van oefeningen, houdingen, stretching; jezelf en elkaar helpen.

Tarief op aanvraag, afhankelijk van afstand, locatie, reistijd, duur, voorbereiding.