Beweging

Van groot belang is het contact met je lichaam, een goede connectie zorgt ervoor dat we de juiste keuzes maken. Luisteren naar wat je lichaam aangeeft en daar op kunnen reageren is nodig om je goed (te blijven) voelen. Lichaamsbewustzijn helpt je. Het lichaam liegt nooit. Ons denken kan gaan overheersen en ervoor zorgen dat we vastlopen, ook fysiek. Er zijn verschillende manieren om je lichaamsbewustzijn te vergroten.

Komende winter : 3 fysieke workshops voor musici, hier (helemaal onderaan) staan de data en thema’s.

In de maak: Hand-outs per thema bij de Workshops!
• Nieuw! Mind Your Body!

Musicians Mind Your Body!’ and Material

Workshops/Gentle-Fit les

Vraag aan op maat

Mind Your Body!Leer je lichaam beter kennen. Een uur lang aandacht voor en contact maken met het lichaam! Ik kan je alvast zeggen dat je je lichaam/jezelf hiermee een groot plezier doet en je in veranderde toestand huiswaarts keert.

Vier keer per jaar is er een ‘Mind Your Body!’-uur. Bedoeld voor mensen waarbij het denken de overhand heeft gekregen en graag het contact met het eigen lichaam weer willen hervinden, vergroten, ervaren. Maar ook als je lichaam je al lief is en je jezelf dit extraatje gunt. Het is een feit dat het welzijn en de levenskwaliteit van een mens baat heeft bij een gezonde connectie met het lichaam.

Er is de laatste jaren meer en meer te lezen over overprikkeling, burn-out, stress, vage klachten e.d.. Wat ik hiermee zelf graag doe, naast mij blijven verdiepen, ontwikkelen en putten uit eigen opgedane jarenlange kennis en ervaring, is juist de praktische kant hiervan aandacht te schenken. Toegepaste kennis heeft vaak een diepere impact dan het verstandelijk weten.
Ik zie veel waarde in, naast zelfinzicht op denkniveau, het aanspreken van het lichaam. Het lichaam houdt dingen vast en dat blijft zo zolang je er geen aandacht aan besteedt. Je lichaam verandert met de jaren, merk je dat op, vind je daar iets van, blijf je het zelfde aanbieden of stop je met bewegen? Er zijn vele mogelijkheden en variaties om verandering ten goede te bewerkstelligen. Probeer eens iets ander dan je normale beweegpatronen, verras jezelf!

Wat je kunt verwachten is een uur lang in een ongedwongen sfeer, een zeer gevarieerd aanbod, praktisch gericht op (opnieuw) contact maken met je lichaam. Hoe? Door er de aandacht naartoe te brengen. Ik gebruik hiervoor tools uit diverse disciplines, verzameld door de jaren heen, waarvan ik zelf en anderen heb(ben) ervaren (m.n. via de workshops en lessen die ik geef) dat ze effectief zijn.

Wat voor tools? Denk aan houdingen, bewegingen, aanraking, bv. alle gewrichten in beweging brengen zodat er meer beweging en flexibiliteit ontstaat. Los schudden van lichaam en ledematen om zodanig oa de bloedcirculatie en organen te stimuleren. Aanraken, denk hierbij aan bv. kloppen, wrijven, knijpen om op een directe manier via de huid (of door je kleding heen) je lichaam te voelen. Expansie creëren door het sturen van de ademhaling. Myo fascial release technieken om zo via de fascia (bindweefsel) meer ruimte te maken en houdingen om met aandacht in te zijn/ontspannen/mediteren, de zintuigen aanspreken en meer. Kortom: los(ser) maken wat vast zat kun je gewoon zelf.

Wat jou goed doet voel en weet alleen jij zelf. Ik kan dat niet beter weten dan jij. Alleen op deze manier (het niet precies weten) past het mij dit te doen. Zelf ervaren en je eigen conclusie trekken. No nonsens. Er bestaat hier geen drempel, in welke menselijke staat je ook verkeerd, graag zie ik je!

Voor wie? Voor mensen die graag meer of een hernieuwd contact met het eigen lichaam willen ervaren door tijdens dit uur de aandacht hierop te richten. Hierdoor kun je letterlijk weer beter in je vel komen of op zijn minst weer voelen wat er te voelen valt. Thuis kun je toepassen wat voor jou goed heeft gewerkt. Neem hiervoor evt. pen en papier mee.
Aanbevolen voor therapeuten, psychologen, coaches, musici en anderen waarbij het denken in de weg kan zitten.

Wanneer? Op vrijdag 27 januari 2023, 14 april 2023, 30 juni 2023 en 27 oktober 2023.
Tijd: 17.00-18.00

Waar? Gym Sportquest, Hobbemakade 7, 1071 XK Amsterdam

Kosten: €15,- per persoon per keer.
Gym Sportquest-leden €10

•Wanneer er niet-Nederlands sprekenden zich aanmelden zal engels de voertaal zijn.

•Draag vooral kleding waar je je lekker in voelt, er zijn kleedkamers aanwezig. Er zijn matjes en dekentjes maar wil je liever je eigen exemplaar gebruiken, helemaal goed. Er is thee, water, koffie voor wie wil.

Mijn achtergrond is fysiek begonnen en nooit gestopt. Dansdocenten-opleiding, haptonomie, sportmassage, diverse andere soorten massagetechnieken, MBCT-trainer, MOL-therapeut. Vele workshops gegeven en trainingen/cursussen tussendoor gevolgd voor mijn eigen ontwikkeling en ter uitbreiding van kennis. Van dans/sport tot lichaamswerk en traumaverwerking. Het lichaam blijft voor mij een immer boeiend thema. Ik geloof niet in 1 methode maar met plezier reik ik een mix van tools aan in de wetenschap dat er zodanig voor ieder iets van waarde tussen zal zitten.

Aanmelden/meer info: ellenkersbergen@hotmail.com/0651503696

1 op 1 ‘Mind Your Body!’ voor beroepsmusici en anderen.

Zelfredzaamheid is hier het doel. Wat is er nodig? Kennisoverdracht door doen. Preventief; Van helemaal niets doen (soms het lastigste dat er is) tot leren opwarmen/fysiek opstarten met embodiment-tools onder begeleiding. Of juist curatief; gericht op herstel/recovery bij overbelasting; technieken aanleren (myofascial release/selftreatment) om te zorgen dat je niet vastloopt. Ook als de motivatie om aandacht aan (de zorg voor) je lichaam te besteden je ontbreekt, kom ook dan vooral langs! Ook kun je je 1op 1 persoonlijk verdiepen in wat je in een workshop (zie hieronder) hebt opgestoken.
Andere mogelijkheden: meditatie, haptonomie (in combinatie met Method Of Levels), (re)mindfulness (MBCT-opfrissen), en variaties op maat.

Mind Your Body 1 op 1: 45 min. 56,25, 60 min. 75,- (incl 19%)

(Sport-)massage is een zeer directe tool om het lichaam te ondersteunen. Versnelt het herstel, bevordert de doorbloeding en zo veel meer. Musici van NedPhO/NKO kunnen op afspraak terecht op locatie in de NedPhO-koepel of in gym Sportquest. Musici van het Balletorkest en anderen in gym Sportquest.

30 min. €37,50
Musicians’ Mind Your Body (Pit Stop-) Material

You probable know me or heard about me from a workshop, massage, MOL, Mind Your Body, Warming-Up, Body/Mind/musicians-selfsupporting tools…or something similar in this direction.

Here you can find a small selection of material used. There is much more of course, I don’t believe in 1 method or thé solution against pain/stuck bodies/minds. We are (luckily) all different and will have our own adventure in the search for what is going to help you the best. And life, just like you, changes so stay curious, always! Enjoy! Pit Stop Material

Good news!! At this moment I am busy creating 6 different hand-outs with tools on A4. Soon you can buy it for a small prize. I’ll let you know when I’m finished. Sent me an email when you’re interested, I’ll keep you updated.

•If you have any questions or want me to help you: mail to ellenkersbergen@hotmail.com


De workshops en Rek&Strek-warming-ups zijn vanuit de praktijk ontstaan. Langer dan 20 jaar met musici werken levert op dat al tijdens de opleiding geen/nihil aandacht gaat naar de algemene fitheid van het fysieke aspect in tegenstelling tot beroepsdansers en topsporters. Deze laatsten leren van jongs af aan hoe om te gaan met een vermoeid, overbelast of pijnlijk lichaam. Voor musici valt hier nog veel (in) te halen.

Ik zal de laatste zijn om iemand te vertellen hoe iets moet want daarvoor zijn mensen (gelukkig) te divers en complex. Graag wil ik dat iemand zelf leert (voelen) wat past/kloppend is. Wat ik wél kan is door mijn jarenlange expertise een variatie aanbieden waaruit je zelf kunt kiezen. Alleen jij kunt ervaren en voelen wat dat zal zijn; een beweging, houding, oefening waarbij jij voelt en weet, met je gezonde verstand en gevoel/de eigen wijsheid van jouw lichaam wat voor jou werkt. Lichaamsbewustzijn is een must, en dat verkrijg je alleen als je er de aandacht aan schenkt. Ik hoop je op een van de workshops te zien!

•Het is ook mogelijk een workshop op maat, voor een specifieke groep/met een specifiek doel, aan te vragen. Neem hiervoor contact op.


Gentle-Fit les

De meest aardige vorm van bewegen; op woensdagen 9.00-10.00 zonder prestatie, knallen, alles uit jezelf halen etc. maar bewust (weer) binnen je grenzen (leren) bewegen. We doen een start-up zodat het lichaam in zijn geheel is voorbereid, dan een circuit met diverse oefeningen die je geheel op eigen niveau kunt uitvoeren. We eindigen met wat ‘melt-down’, stretching bv. en een paar minuten een aandacht-/focus-/meditatie-oefening. Wil je dit niet dan kun je zelf vrij kiezen; foamrollen, stretchen, ontspannen, eigen extra (fysio?-) oefening oid.
Geschikt voor mensen die graag willen werken aan hun gezondheid dmv fysiek bewegen maar om redenen niet te veel willen of kunnen doen. Houd jezelf heel door lichaamsbewustzijn te hervinden in deze Gentle-Fit les. Kijk voor info op www.dutchstrength.nl

Docenten: Drs. Tom Bruijnen en Ellen Kersbergen

Locatie: Gym Sportquest, Hobbemakade 7, Amsterdam

Workshops

Er staan momenteel 3 verschillende, elkaar aanvullende workshops voor musici op de agenda.1 Warming Up/Energizing, 2 Strength&Conditioning/Stretching en 3 Self treatment/Recovery&Relaxation

Best veel materie waar ik over kan blijven vertellen (en ook doen), maar hier in ‘a nutshell’ zodat er toch een praktische tip van de sluier aan mogelijkheden kan worden verkregen. Praktisch dus en met de zekerheid dat het zal bijdragen aan je fysieke welzijn gedurende het jarenlang uitvoeren van je beroep. De meest voorkomende en (mij) bekende tips en tools komen langs. Graag moedig ik je aan en laat je ervaren wat het doet als je aandacht schenkt aan je lichaam. In ongedwongen sfeer en geschikt voor every body! Doe je mee?


1 Workshop ’Mind Your Body! for musicians’ 1: Warming-Up&Energizing

Een workshop voor (toekomstige) beroepsmusici en muziekdocenten die meer willen weten en zelf ervaren over het voorbereiden van het lichaam op een repetitie of les. Anderhalf uur vol praktijkgerichte inspirerende bewegingen/houdingen met elementen uit o.a. sport, yoga, massage en dans gericht op het specifieke gebruik van het bewegingsapparaat bij beroepsmusici. Leer hoe je op verschillende wijze in je lichaam ruimte en vrijheid creëert voordat je begint met inspelen. Daarnaast: Energizing; hoe wakker je een vermoeid lichaam (en brein!) aan en herwin je energie als dat nodig is.

Wanneer: 12 januari 2024 16.30-18.00

Kosten: €30- per persoon, leden gym €25,-. Aanmelden is handig gezien de groepsgrootte van maximaal 10 deelnemers. Mail hiervoor naar ellenkersbergen@hotmail.com. Wees op tijd!

Makkelijk zittende kleding mag!

2 Workshop ’Mind Your Body for musicians!’ 2 : Strength&Conditioning/Stretching

Belangrijk is dat je fit genoeg bent om je beroep uit te oefenen. Kracht en conditie op peil hebben is dan een voorwaarde. Je hoeft geen topsport of op zeer hoog niveau sportief te zijn maar een basis opbouwen kan iedereen. We gaan aan de slag met basisoefeningen die ook met gemak thuis uitvoerbaar zijn. Naast kracht gaan we in deze workshop ook stretchen om ervoor te zorgen dat de flexibiliteit niet verloren gaat. Na de workshop kun je gaan beginnen met het opbouwen van een basis.

Wanneer 2 februari 2024 16.30-18.00

Kosten €30,- per persoon, leden gym €25,-. Vooraf aanmelden is handig gezien de groepsgrootte van maximaal 10 deelnemers. Mail hiervoor naar ellenkersbergen@hotmail.com. Wees op tijd!

Makkelijk zittende kleding mag!

3 Workshop ’Mind Your Body for musicians!’ 3: Self treatment/Recovery&Relaxation


Beroepsdansers en-sporters/atleten krijgen van jongs af aan in hun scholing mee wat ze zelf kunnen doen om hun door beroepseisen overvraagde lichaam te helpen (herstellen). Musici niet, terwijl zelfredzaamheid in de praktijk als zeer positief wordt ervaren.

Deze workshop leert je door middel van diverse (o.a. massage-) technieken hoe je als musicus zelf je lichaam kunt onderhouden en er zo voor zorgt dat je heel blijft. Daarnaast is herstel(len) een onderschat aspect. Hoe komt je lichaam tot rust, kan het zichzelf ‘repareren’. Diverse houdingen en manier gaan we hiervoor langs.

We werken met o.a. de triggerpointbal, Myo Fascial Release-technieken, foamrol. We eindigen met rust en stilte.

Wanneer. 23 februari 2024 16.30-18.00

Kosten €30- per persoon, leden gym €25,-. Aanmelden is handig als je zeker wilt zijn van je deelname. Mail hiervoor naar ellenkersbergen@hotmail.com.

Groepsgrootte maximaal 10 deelnemers.

Makkelijk zittende kleding mag!


De ‘Mind Your Body for musicians!’-workshops worden gegeven in gym Sportquest, Hobbemakade 7, 1017XK Amsterdam

Docent: Ellen Kersbergen, MOL- therapeut, sportmasseur en Warming-Up-trainer voor musici bij o.a. Nederlands Philharmonisch Orkest/Nederlands Kamer Orkest en tevens op projectbasis bij jeugdorkesten (NJON, RCO-Young, Conservatorium Tilburg e.a.).
De workshops worden in principe in het nederlands gegeven en zo nodig in het engels.

Voorbeelden van op maat- praktijk opdrachten/mogelijkheden :

Workshop Body/mind relaxation bij Balletorkest in theater Carré, Amsterdam

Zoom-online body/mind workshop NJO


Workshop stretching/mindfulness fluit, conservatorium Tilburg

Workshop warming-up/MOL en body/mind-preparation musici, voor NJO, jong Metropole en Tim Kliphuis ensemble in theater Orpheus Apeldoorn

Sportmassages en ‘Mind Your Body!’-Workshops bij Concertgebouworkest-YOUNG

augustus 2021/2022/2023 Akoesticum Ede-Wageningen en in RCO-House Amsterdam

2023 Online bijdrage aan Auditietraining o.l.v. David Peralta Alegre.