Beweging

Van groot belang is het contact met je lichaam, een goede connectie zorgt ervoor dat we de juiste keuzes maken. Luisteren naar wat je lichaam aangeeft en daar op kunnen reageren is nodig om je goed (te blijven) voelen. Lichaamsbewustzijn helpt je. Het lichaam liegt nooit. Ons denken kan gaan overheersen en ervoor zorgen dat we vastlopen, ook fysiek. Er zijn verschillende manieren om je lichaamsbewustzijn te vergroten.

• Nieuw! Mind Your Body!

Pit Stop&Pit Stop Material

Workshops/Gentle-Fit les

Vraag aan op maat

Mind Your Body!

*Datumwijziging! 30/6 ipv 7/7!!!


Leer je lichaam beter kennen. Een uur lang aandacht voor en contact maken met het lichaam! Ik kan je alvast zeggen dat je je lichaam/jezelf hiermee een groot plezier doet en je in veranderde toestand huiswaarts keert.

Vier keer per jaar is er een ‘Mind Your Body!’-uur. Bedoeld voor mensen waarbij het denken de overhand heeft gekregen en graag het contact met het eigen lichaam weer willen hervinden, vergroten, ervaren. Maar ook als je lichaam je al lief is en je jezelf dit extraatje gunt. Het is een feit dat het welzijn en de levenskwaliteit van een mens baat heeft bij een gezonde connectie met het lichaam.
Er is de laatste jaren meer en meer te lezen over overprikkeling, burn-out, stress, vage klachten e.d.. Wat ik hiermee zelf graag doe, naast mij blijven verdiepen, ontwikkelen en putten uit eigen opgedane jarenlange kennis en ervaring, is juist de praktische kant hiervan aandacht te schenken. Toegepaste kennis heeft vaak een diepere impact dan het verstandelijk weten.
Ik zelf geloof in naast zelfinzicht op denkniveau, net zo goed in het aanspreken van het lichaam. Het lichaam houdt dingen vast en dat blijft zo zolang je er geen aandacht aan besteedt. Je lichaam verandert met de jaren, merk je dat op, vind je daar iets van, blijf je het zelfde aanbieden of stop je met bewegen? Er zijn zoveel mogelijkheden en variaties om verandering ten goede te bewerkstelligen. Probeer eens iets ander dan je normale beweegpatronen en verras hiermee jezelf!

Wat je kunt verwachten is een uur lang in een ongedwongen sfeer, een zeer gevarieerd aanbod, praktijk gericht op (opnieuw) contact maken met je lichaam. Hoe? Door er de aandacht naartoe te brengen. Ik gebruik hiervoor tools uit diverse disciplines, verzameld door de jaren heen, waarvan ik zelf en anderen heb(ben) ervaren (m.n. via de workshops en lessen die ik geef) dat ze helpend kunnen zijn.

Wat voor tools? Denk aan houdingen, bewegingen, aanraking, bv. alle gewrichten in beweging brengen zodat er meer beweging en flexibiliteit ontstaat. Los schudden van lichaam en ledematen om zodanig oa de bloedcirculatie en organen te stimuleren. Aanraken, denk hierbij aan bv. kloppen, wrijven, knijpen om op een directe manier via de huid (of door je kleding heen) je lichaam te voelen. Expansie creëren door het sturen van de ademhaling. Myo fascial release technieken om zo via de fascia (bindweefsel) meer ruimte te maken en houdingen om met aandacht in te zijn/ontspannen/mediteren en meer. Kortom: los(ser) maken wat vast zat kun je gewoon zelf.

Wat jou helpt voel en weet alleen jij zelf. Ik kan dat niet beter weten dan jij. Alleen op deze manier (het niet precies weten) past het mij dit te doen. Zelf ervaren en je eigen conclusie trekken. No nonsens. Er bestaat hier geen drempel, in welke menselijke staat je ook verkeerd, graag zie ik je!

Voor wie? Voor mensen die graag meer of een hernieuwd contact met het eigen lichaam willen ervaren door tijdens dit uur de aandacht hierop te richten. Hierdoor kun je letterlijk weer beter in je vel komen of op zijn minst weer voelen wat er te voelen valt. Thuis kun je toepassen wat voor jou goed heeft gewerkt. Neem hiervoor evt. pen en papier mee.
Aanbevolen voor therapeuten, psychologen, coaches, musici en anderen waarbij het denken, tijdens het werk, in de weg kan zitten.

Wanneer? Op vrijdag 27 januari 2023, 14 april 2023, 30 juni 2023 en 27 oktober 2023.
Tijd: 17.00-18.00

Waar? Gym Sportquest, Hobbemakade 7, 1071 XK Amsterdam

Kosten: €15,- per persoon per keer.
Gym Sportquest-leden €10

•Wanneer er niet-Nederlands sprekenden zich aanmelden zal engels de voertaal zijn.

•Draag vooral kleding waar je je lekker in voelt, er zijn kleedkamers aanwezig. Er zijn matjes en dekentjes maar wil je liever je eigen exemplaar gebruiken, helemaal goed. Er is thee, water, koffie voor wie wil.

Mijn achtergrond is fysiek begonnen en nooit gestopt. Dansdocenten-opleiding, haptonomie, sportmassage, diverse andere soorten massagetechnieken, MBCT-trainer, MOL-practitioner. Vele workshops gegeven en cursussen tussendoor gevolgd voor eigen ontwikkeling en ter uitbreiding van kennis. Van dans/sport tot lichaamswerk en traumaverwerking. Het lichaam blijft voor mij een immer boeiend thema. Ik geloof niet in 1 methode maar met plezier reik ik een mix van tools aan in de wetenschap dat er zodanig voor ieder iets van waarde tussen zal zitten.

Aanmelden/meer info: ellenkersbergen@hotmail.com/0651503696

1 op 1 Pit Stop voor beroepsmusici en anderen.

Zelfredzaamheid is hier het doel. Wat is er nodig? Kennisoverdracht door doen. Preventief; Van helemaal niets doen (soms het lastigste dat er is) tot leren opwarmen/fysiek opstarten met embodiment-tools onder begeleiding. Of juist curatief; gericht op herstel/recovery bij overbelasting; technieken aanleren (myofascial release/selftreatment) om te zorgen dat je niet vastloopt. Ook als de motivatie om aandacht aan (de zorg voor) je lichaam te besteden je ontbreekt, kom ook dan vooral langs!
Andere mogelijkheden: meditatie, massage, haptonomie, (re)mindfulness (MBCT-opfrissen), en variaties op maat.

Pit-Stop-consult: 45 min. 56,25, 60 min. 75,- (incl 19%)

(Sport-)massage is een zeer directe tool om het lichaam te ondersteunen. Versnelt het herstel, bevordert de doorbloeding en zo veel meer. Musici van NedPhO/NKO kunnen op afspraak terecht op locatie in de NedPhO-koepel of in gym Sportquest. Musici van het Balletorkest en anderen in gym Sportquest.

30 min. €37,50
Pit Stop-Material

You probable know me or heard about me from a workshop, massage, MOL, Pit Stop, Warming-Up, Body/Mind/musicians-selfsupporting tools…or something similar in this direction.

Here you can find a small selection of material used. There is much more of course, I don’t believe in 1 method or thé solution against pain/stuck bodies/minds. We are (luckily) all different and must do and trust our own adventure in the search for what is going to help you the best. And life, just like you, changes so stay curious, always! Enjoy and have a good trip! Pit Stop Material

•If you have any questions or want me to help you: mail to ellenkersbergen@hotmail.com


De workshops en Rek&Strek-warming-ups zijn vanuit de praktijk ontstaan. Langer dan 20 jaar met musici werken levert o.a.het feit op dat al tijdens de opleiding geen/nihil aandacht gaat naar de algemene fitheid van het fysieke aspect in tegenstelling tot beroepsdansers en topsporters. Deze laatsten leren van jongs af aan hoe om te gaan met een vermoeid, overbelast of pijnlijk lichaam. Voor musici valt hier nog veel (in) te halen.

Ik zal de laatste zijn om iemand te vertellen hoe iets moet want daarvoor zijn mensen (gelukkig) te divers en complex. Graag wil ik dat iemand zelf leert (voelen) wat past/kloppend is. Wat ik wél kan is door mijn jarenlange expertise een variatie aanbieden waaruit je zelf kunt kiezen. Alleen jij kunt ervaren en voelen wat dat zal zijn; een beweging, houding, oefening waarbij jij voelt en weet, met je gezonde verstand en gevoel/de eigen wijsheid van jouw lichaam wat voor jou werkt. Lichaamsbewustzijn is een must, en dat krijg je alleen als je er de aandacht aan schenkt. Ik hoop je op een van de workshops te zien!

•Het is ook mogelijk een workshop op maat, voor een specifieke groep/met een specifiek doel, aan te vragen. Neem hiervoor contact op.

•Online workshop zaterdag 27 februari 2021 16.30-17.30 ‘Selftreatment&Recovery for musicians’

(Ook niet-musici zijn welkom!:-))

Deze workshop heeft als doel kennis over te dragen over hoe zelf het lichaam te helpen ontspannen, bv bij overbelasting, door middel van diverse (ontspannings- en zelfmassage-) technieken.
Nodig: een matje of een plek waar je prettig kunt liggen. Een foamrol óf een fles omwikkeld met een handdoek, een gewone handdoek en een tennis- of massagebal.
De workshop zal in het Nederlands óf, zo nodig, in het Engels worden gegeven.

Aanmelden is noodzakelijk, mail daarvoor naar ellenkersbergen@hotmail.com. Na aanmelding zul je op de dag van de workshop de Zoom-link ontvangen.

Kosten €9,-, je ontvangt na afloop een betaalverzoek.

Gentle-Fit les

De meest aardige vorm van bewegen; op woensdagen 9.00-10.00 zonder prestatie, knallen, alles uit jezelf halen etc. maar bewust (weer) binnen je grenzen (leren) bewegen. We doen een start-up zodat het lichaam in zijn geheel is voorbereid, dan een circuit met diverse oefeningen die je geheel op eigen niveau kunt uitvoeren. We eindigen met wat ‘melt-down’, stretching bv. en een paar minuten een aandacht-/focus-/meditatie-oefening. Wil je dit niet dan kun je zelf vrij kiezen; foamrollen, stretchen, ontspannen, eigen extra (fysio?-) oefening oid.
Geschikt voor mensen die graag willen werken aan hun gezondheid dmv fysiek bewegen maar om redenen niet te veel willen of kunnen doen. Houd jezelf heel door lichaamsbewustzijn te hervinden in deze Gentle-Fit les. Kijk voor info op www.dutchstrength.nl

Docenten: Drs. Tom Bruijnen en Ellen Kersbergen

Locatie: Gym Sportquest, Hobbemakade 7, Amsterdam

Rek&Strek online (inmiddels beëindigd)

Op de maandagen is er een online Rek&Strek-moment, gegeven vanuit gym Sportquest van 9.30-9.55 waar eenieder aan mee kan doen! Ook jij!•Nog t/m 31 mei 2021.

Begin de week met het lichaam wakker te maken en ruimte en vrijheid te creëren! Laagdrempelig en geschikt voor every body. Doel: Beter in je vel en gevoel komen.
Dit lukt door daadwerkelijk aandacht te schenken aan en contact te maken met het lichaam. Met andere woorden; het lichaamsbewustzijn vergroten, op een aardige (!) manier. Vooral dit laatste zorgt voor ontspanning tijdens het bewegen.

•Geen prestatie hoeven leveren,
•niets hoeven kunnen,
•(glim)lachen als je een keer je balans niet houdt, speels blijven,
•je niet vergelijken met anderen, met respect voor je fysieke belemmeringen,

•het onbelangrijk laten zijn over hoe iets er uit ziet, plezier ervaren is veel belangrijker!

•niet zo je best doen behalve om te blijven voelen wat jou goed doet.

20 min fysiek, de laatste 5 minuten een aandacht/focus/meditatie-oefening voor wie wil.

€3,- per keer, je ontvangt na afloop een betaalverzoek.

Meld je aan en ontvang de Zoom-uitnodiging. Graag zie ik je in beeld verschijnen, waarbij je overigens vrij bent om wel/niet je camera aan te zetten.

Let op: de Zoom-link mag (om veiligheidsredenen voor ons allen) niet worden gedeeld!

Workshops

1″Warming-Up for Musicians(WUM)

Een workshop voor (toekomstige) beroepsmusici en muziekdocenten die meer willen weten en zelf ervaren over het voorbereiden van het lichaam op een repetitie of les. Twee uur vol praktijkgerichte inspirerende bewegingen/houdingen met elementen uit o.a. sport, yoga, massage en dans gericht op het specifieke gebruik van het bewegingsapparaat bij beroepsmusici. Leer hoe je op verschillende wijze in je lichaam ruimte en vrijheid creëert voordat je begint met inspelen. Ook kort theoretische aandacht betreft anatomie en mijn eigen ‘filosofie’ met betrekking tot warming-ups voor musici na jaren expertise. Na deze workshop ben je in staat een basale eigen fysieke voorbereiding te doen en/of deze door te geven.

Wanneer: voltooid, nog geen nieuwe datum bekend.

Kosten: €35,- per persoon. Aanmelden is handig betreft de groepsgrootte. Mail hiervoor naar ellenkersbergen@hotmail.com. Als je tijdig inschrijft heb je meer kans op plek.

Groepsgrootte maximaal 8 deelnemers.

Makkelijk zittende kleding mag maar is zeker niet vereist (net als in de praktijk).

2 “Self Treatment for Musicians” (STM)
Beroepsdansers en-sporters/atleten krijgen van jongs af aan in hun scholing mee wat ze zelf kunnen doen om hun door beroepseisen overvraagde lichaam te helpen (herstellen). Musici niet, terwijl zelfredzaamheid in de praktijk als zeer positief wordt ervaren.

Deze workshop leert je door middel van diverse (o.a. massage-) technieken hoe je als musicus zelf je lichaam kunt onderhouden en er zo voor zorgt dat je heel blijft.

We werken met o.a. de triggerpointbal, zelfmassage, foamrol, oefenelastiek en stretching. (Ik gun het musici deze tools standaard in huis te hebben! ;-))

Wanneer; nog niet bekend

Kosten €35,- per persoon. Aanmelden is ook hier handig. Mail hiervoor naar ellenkersbergen@hotmail.com. Hoe eerder je inschrijft hoe meer kans op deelname.

Groepsgrootte maximaal 8 deelnemers.

Makkelijk zittende kleding is aan te raden tijdens deze training maar is zeker niet verplicht.

3”Strength&Mobility for Musicians” (SMM)

Aan deze workshop wordt op dit moment hard gewerkt 🙂 nog geen datum bekend.

Kosten: €35,- per persoon

Max. 8 deelnemers

Aanmelden per mail graag.

De workshops worden gegeven in gym Sportquest, Hobbemakade 7, 1017XK Amsterdam

Docent: Ellen Kersbergen, MOL- therapeut, sportmasseur en Warming-Up-trainer voor musici bij o.a. Nederlands Philharmonisch Orkest/Nederlands Kamer Orkest en tevens op projectbasis bij jeugdorkesten.
De workshops worden in principe in het nederlands gegeven en zo nodig in het engels.

Neem contact met me op voor meer info.

Voorbeelden ‘gedane zaken’:

Workshop Body/mind relaxation

Zoom-online body/mind workshop NJO


Workshop stretching/mindfulness fluit, conservatorium Tilburg

Workshop warming-up/MOL en body/mind-preparation musici, voor NJO, jong Metropole en Tim Kliphuis ensemble in theater Orpheus Apeldoorn

Sportmassages bij Concertgebouworkest-YOUNG

augustus 2021 Akoesticum Ede-Wageningen en in RCO-House Amsterdam