Musici/Fysieke Zelfzorg

Van groot, zelfs levensbelang is het contact met je lichaam, een goede connectie zorgt ervoor dat we de juiste keuzes maken. Luisteren naar wat je lichaam aangeeft en daar op kunnen reageren is nodig om je goed (te blijven) voelen. Lichaamsbewustzijn helpt je. Het lichaam geeft duidelijke signalen en beschermt ons zo tegen (meer) schade. Ons denken kan gaan overheersen, zeker nu in deze tijd met zo veel informatie en prikkels, en daardoor kunnen we makkelijk(er) vastlopen.
Er zijn verschillende manieren om je lichaamsbewustzijn te vergroten. Mer als doel gezond en fit blijven. Fysieke zelfzorg/selfcare toepassen als er iets hapert ondersteunt je hierbij.


Over het algemeen blijkt in de praktijk dat de meeste fysieke klachten bij beroepsmusici komen door overbelasting en dat is weer een gevolg van o.a. te weinig herstel. Er wordt in feite te veel gevraagd van (delen van) het lichaam. Musiceren is een veeleisend vak. Zolang dit in het werk onveranderd blijft is het een goed idee om zelf actief te worden op het gebied van zelfzorg/selfcare.
Onderaan staan workshops die ik in de loop der jaren heb ontwikkeld en nu al enige jaren geef op dit gebied. Tevens kan ik op locatie komen en een workshop op maat creëren. Denk aan conservatoria, muziekscholen, ensembles e.d. Ook 1 op 1 mogelijk, live of online.

•’Gentle Fit’ voor musici en anderen die met aandacht voor grenzen hun kracht en conditie willen trainen. Op woensdagen 9.00-10.00.

•’Mind Your Body’ voor wie de aandacht en het contact met het lichaam wil vergroten.

In de maak: Hand-outs per thema bij de Workshops!

Musicians ‘Mind Your Body!’ and Material

Vraag aan op maat

Mind Your Body! Let op: niet meer in een groep maar 1 op 1!


Leer je lichaam beter kennen. Een uur lang aandacht voor en contact maken met het lichaam! Ik kan je alvast zeggen dat je je lichaam/jezelf hiermee een groot plezier doet en je in veranderde toestand huiswaarts keert.

‘Mind Your Body!’ is bedoeld voor mensen waarbij het denken de overhand heeft gekregen en graag het contact met het eigen lichaam weer willen hervinden, vergroten, ervaren. Maar ook als je lichaam je al lief is en je jezelf dit extraatje gunt. Het is een feit dat het welzijn en de levenskwaliteit van een mens baat heeft bij een gezonde connectie met het lichaam.

Er is de laatste jaren meer en meer te lezen over overprikkeling, burn-out, stress, vage klachten e.d.. Wat ik hiermee zelf graag doe, naast mij blijven verdiepen, ontwikkelen en putten uit eigen opgedane jarenlange kennis en ervaring, is juist de praktische kant hiervan aandacht te schenken. Toegepaste kennis heeft vaak een diepere impact dan het verstandelijk weten.
Ik zie veel waarde in, naast zelfinzicht op denkniveau, het aanspreken van het lichaam. Het lichaam houdt dingen vast en dat blijft zo zolang je er geen aandacht aan besteedt. Je lichaam verandert met de jaren, merk je dat op, vind je daar iets van, blijf je het zelfde aanbieden of stop je met bewegen? Er zijn vele mogelijkheden en variaties om verandering ten goede te bewerkstelligen. Probeer eens iets ander dan je normale beweegpatronen, verras jezelf! Beweeg, probeer een houding, een stretch, een massagetechniek, een schudding, een aanraking, een myo fascial release techniek of een tool; er zijn zeer veel manieren. Samen zoeken we naar wat voor jou werkt.

Wat je kunt verwachten is een uur lang op een ongedwongen manier met een zeer gevarieerd aanbod, praktisch gericht op (opnieuw) contact maken met je lichaam. Hoe? Door er de aandacht naartoe te brengen. Hiervoor gebruik ik tools uit diverse disciplines, verzameld door de jaren heen, waarvan ik zelf en anderen heb(ben) ervaren (m.n. via de workshops en lessen die ik jaren geef) dat ze effectief zijn. Mijn achtergrond in de haptonomie is altijd aanwezig gebleven in mijn leven en werkzaamheden en hier kun je zelf ervaring op doen bij het (weer) voelen wat er te voelen valt.

‘Mind Your Body’ op afspraak 1 op 1

Kosten €87,50 voor rond een uur.

Locatie: Hobbemakade 7 Amsterdam of online

1 op 1 Selfcare/zelfzorg voor beroepsmusici (en anderen!)

Zelfredzaamheid is hier het doel. Wat is er nodig? Kennisoverdracht door doen. Preventief; Van helemaal niets doen (soms het lastigste dat er is) tot leren opwarmen/fysiek opstarten met embodiment-tools onder begeleiding. Of juist curatief; gericht op herstel/recovery bij overbelasting; technieken aanleren (myofascial release/selftreatment) om te zorgen dat je niet vastloopt. Ook als de motivatie om aandacht aan (de zorg voor) je lichaam te besteden je ontbreekt, kom ook dan vooral langs! Ook kun je je 1op 1 persoonlijk verdiepen in wat je in een workshop (zie hieronder) hebt opgestoken.
Andere mogelijkheden: meditatie, haptonomie (in combinatie met Method Of Levels), (re)mindfulness (MBCT-opfrissen), en variaties op maat.

Mind Your Body 1 op 1: 45 min. 56,25, 60 min. 75,- (incl 19%)

(Sport-)massage  ondersteunt het lichaam op een directe manier. In het heel kort; Het zorgt voor ontspanning en bevordert het herstel. Musici van NedPhO/NKO kunnen op afspraak terecht op locatie in de NedPhO-koepel of in gym Sportquest. Musici van het Balletorkest en anderen in gym Sportquest.

30 min. €39,50
Musicians Selfcare Material

You probable know me or heard about me from a workshop, massage, MOL, Mind Your Body, Warming-Up, Body/Mind/musicians-selfsupporting tools…or something similar in this direction.

Here you can find a small selection of material used. There is much more of course, I don’t believe in 1 method or thé solution against pain/stuck bodies/minds. We are (luckily) all different and will have our own adventure in the search for what is going to help you the best. And life, just like you, changes so stay curious, always! Enjoy! Pit Stop Material

Good news!! At this moment I am busy creating 6 different hand-outs with tools on A4. Soon you can buy it for a small prize. I’ll let you know when I’m finished. Sent me an email when you’re interested, I’ll keep you updated.

•If you have any questions or want me to help you: mail to ellenkersbergen@hotmail.com


De workshops en Rek&Strek-warming-ups zijn vanuit de praktijk ontstaan. Langer dan 20 jaar met musici werken levert op dat al tijdens de opleiding geen/nihil aandacht gaat naar de algemene fitheid van het fysieke aspect in tegenstelling tot beroepsdansers en topsporters. Deze laatsten leren van jongs af aan hoe om te gaan met een vermoeid, overbelast of pijnlijk lichaam. Voor musici valt hier nog veel (in) te halen.

Ik zal de laatste zijn om iemand te vertellen hoe iets moet want daarvoor zijn mensen (gelukkig) te divers en complex. Graag wil ik dat iemand zelf leert (voelen) wat past/kloppend is. Wat ik wél kan is door mijn jarenlange expertise een variatie aanbieden waaruit je zelf kunt kiezen. Alleen jij kunt ervaren en voelen wat dat zal zijn; een beweging, houding, oefening waarbij jij voelt en weet, met je gezonde verstand en gevoel/de eigen wijsheid van jouw lichaam wat voor jou werkt. Lichaamsbewustzijn is een must, en dat verkrijg je alleen als je er de aandacht aan schenkt. Ik hoop je op een van de workshops te zien!

•Het is ook mogelijk een workshop op maat, voor een specifieke groep/met een specifiek doel, aan te vragen. Neem hiervoor contact op.


Gentle-Fit les

De meest aardige vorm van bewegen; op woensdagen 9.00-10.00 zonder prestatie, knallen, alles uit jezelf halen etc. maar bewust (weer) binnen je grenzen (leren) bewegen. We doen een start-up zodat het lichaam in zijn geheel is voorbereid, dan een circuit met diverse oefeningen die je geheel op eigen niveau kunt uitvoeren. We eindigen met wat ‘melt-down’, stretching bv. of we pakken de foam-rol erbij. Vaak doen we ook even een aandacht-/focus-/meditatie-oefening.
Geschikt voor mensen die graag willen werken aan hun fitheid en kracht maar om redenen niet te veel willen of kunnen doen. Houd jezelf heel door lichaamsbewustzijn te hervinden in deze Gentle-Fit les. Kijk voor info op www.dutchstrength.nl

Docenten: Tom Bruijnen en Ellen Kersbergen

Locatie: Gym Sportquest, Hobbemakade 7, AmsterdamW
Workshops selfcare/zelfzorg voor musici

Sinds een aantal jaren geef ik workshops aan grote en/kleine groepen musici en/of vakdocenten om kennis te laten maken en over te brengen op het gebied van fysieke zelfzorg. Er zijn vele diverse mogelijkheden om je lichaam beter te ondersteunen in dit veeleisende beroep. Een beetje stretchen of alleen yoga doen is meestal niet genoeg. Liever dagelijks even intunen met het lichaam en weten wat het op dat moment het meest nodig heeft (per dag verschillend) is een effectieve manier om om te gaan met overbelasting/pijn. Aandacht schenken en weten wat te doen. De workshops zijn vooral praktisch ingericht; weinig praten/theorie en vooral veel doen zodat je daadwerkelijk ook tools meekrijgt die direct gebruikt kunnen worden.


We overleggen vooraf wat de wens/het doel is en zo stel ik per groep de stof op maat samen.
Ik doe dit ook 1 op 1 als je liever persoonlijk hiermee geholpen wilt worden.

Op locatie, online of in onze gym in Amsterdam, Hobbemakade 7.

mail me voor meer info/offerte: ellenkersbergen@hotmail.com

thema’s:

Warming-Up

Energizing

Stretching

Self treatment

Recovery

Relaxation

Docent: Ellen Kersbergen, MOL- therapeut, sportmasseur en Warming-Up-trainer voor musici bij o.a. Nederlands Philharmonisch Orkest/Nederlands Kamer Orkest en tevens op projectbasis bij jeugdorkesten (NJON, RCO-Young, Conservatorium Tilburg e.a.).
De workshops worden in principe in het nederlands gegeven en zo nodig in het engels.

Voorbeelden van op maat- praktijk opdrachten/mogelijkheden :

Workshop Body/mind relaxation bij Balletorkest in theater Carré, Amsterdam

Zoom-online body/mind workshop NJO


Workshop stretching/mindfulness fluit, conservatorium Tilburg

Workshop warming-up/MOL en body/mind-preparation musici, voor NJO, jong Metropole en Tim Kliphuis ensemble in theater Orpheus Apeldoorn

Sportmassages en ‘Mind Your Body!’-Workshops bij Concertgebouworkest-YOUNG

augustus 2021/2022/2023 Akoesticum Ede-Wageningen en in RCO-House Amsterdam

2023 Online bijdrage aan Auditietraining o.l.v. David Peralta Alegre.