Method Of Levels Gesprekken 

Ontwerp logo door Eva de Hullu

•Scroll down to read a brief English version!

•Uitleg over MOL, voor wie het is bedoeld, de kosten, het praktijkadres, opmerkingen van cliënten over de MOL en meer.

•Ook zonder zelf voor de therapie te kiezen (als je dat om welke reden dan ook niet wilt) kan ik je leren met jezelf te MOL-len zodat je in ieder geval aan de slag kunt en een begin kunt maken met eigen inzichten te vergaren. Ook dit kan met de MOL!

Wat is MOL? 

MOL (Method of Levels) is een verfrissende, onderzoekende en vooral menselijke, gespreksmethode waarin tijdens het gesprek het zelfoplossend vermogen weer wordt aangewakkerd. Aandacht in het huidige moment voor gedachten alsmede gewaarwordingen in het lichaam komen hierbij beiden aan bod.

Een goed verlopend MOL-gesprek zorgt (direct of naderhand) voor nieuwe inzichten waardoor verandering kan worden bewerkstelligt. Het lijkt nog het meest op struinen door jouw innerlijke landschap en met regelmaat aandachtig stilstaan bij wat daar is. De onderliggende theorie achter deze methode is de PCT (Perceptual Control Theory). Meer info: www.perceptualcontrol.nl. 
De drie principes waarop de MOL is gebaseerd zijn:

•Controle
•Conflict
•Reorganisatie

Om het heel kort te houden zou je kunnen zeggen dat we voortdurend meestal onbewust, bezig zijn, zoals ieder levend organisme, controle uit te oefenen zodat alles precies verloopt zoals wij dat het liefst willen.

Er ontstaat een conflict als er twee tegengestelde doelen zich tegelijkertijd aandienen. Als er geen natuurlijke reorganisatie (veranderingsproces) plaats vindt en het loopt vast, helpt een MOL-gesprek je zó goed naar jezelf te luisteren dat de reorganisatie weer als vanzelf op gang kan komen. De tijdens het gesprek verkregen info voegt zich op een nieuwe manier ofwel, de manier waarop je het probleem ervaart verandert.

Een MOL-gesprek verloopt anders dan je wellicht verwacht; als MOL-therapeut geef ik geen adviezen, oefeningen of uitleg, doe ik niet aan oordelen, interpretaties, aannames, confrontaties en/of steunende opmerkingen. Ook de vragen, en daarmee de antwoorden, tijdens het gesprek zullen anders dan in reguliere helpende gesprekken zijn. 

De MOL is zeer cliëntgericht en meer volgend dan sturend. De regie ligt maximaal in handen van jou als cliënt en doet een sterk beroep op eigen kracht, inzicht en verantwoordelijkheid.

Een MOL-gesprek  heeft een vrij karakter; het is een op zichzelf staand, helpend gesprek waarvoor geen verwijzing nodig is, geen intake, (lange) wachttijd, diagnostiek, lang traject, vastomlijnd behandelplan e.d.. Kortom geen gedoe maar direct aan de slag!

De benadering is daarnaast transdiagnostisch dwz zeer breed toepasbaar, wat er ook speelt, met of zonder (vastgestelde) diagnose, mentaal vastlopen, kort of lang, kan ieder mens overkomen.

Jij bepaalt zelf het  gespreksthema van dat moment en of en wanneer je terug wilt komen.

Het is het ook mogelijk om een codewoord te gebruiken voor een thema dat als te moeilijk om hardop uit te spreken wordt ervaren (maw, ik hoef niet te weten waar het over gaat.). Dus ook als het te lastig lijkt, is een MOL-gesprek mogelijk.

Tenslotte wordt evenredig aandacht geschonken aan de gewaarwordingen in het lichaam. Het lichaam ‘spreekt’ net zo goed mee. Dit zorgt ervoor dat de compleetheid in beeld komt als deze niet als zodanig wordt ervaren.
Ik werk op basis van haptonomie; het (contact met) het voelbare is voor mij als vanzelfsprekend.

Voor wie?

Je loopt vast. Er speelt iets waar met je eigen gedachten niet uit komt. Ook helpt het niet genoeg door er over te praten met vrienden of familie of je wilt deze niet lastig vallen /het is te pijnlijk om te kunnen uiten. Een MOL-therapeut kan dan de neutrale persoon zijn die er met de volle aandacht bij is en er voor zorgt dat jij daar bij kunt komen waar het nodig is.
Een MOL-gesprek helpt jou je eigen gedachten en de daarbij horende lichamelijke gewaarwordingen zodanig te onderzoeken zodat je a.h.w. door het bos de bomen weer kunt zien en met een ander licht op de zaak verder kunt.

in de praktijk blijkt dat het, voor wie dan ook, een grote opluchting is om je verbaal vrij te kunnen uiten. Een niet onbelangrijke factor in het proces van je beter (willen) voelen. Als je te lang wacht gaat je lichaam protesteren. Het lichaam kiest als vanzelf uit een scala aan symptomen, voor ieder mens net weer anders.  Wordt dit chronisch dan krijg je meestal een psychologische diagnose, denk aan depressie, angststoornis, fobieën etc.

De MOL kan ook goed worden ingezet in bedrijven bij medewerkers die vastlopen in de vorm van een persoonlijk coachingtraject, persoonlijke effectiviteit of bij reintegratie. Juist omdat het geen vast traject is en snel kan worden toegepast. 

Persoonlijk voelt het MOl-len voor mij als een soort thuis komen; vanzelfsprekend, natuurlijk en ongeforceerd. Een verademing tussen alle andere bestaande helpende methodes. Mijn enthousiasme en tevens van cliënten over de MOL is zeer groot. Het is gelijkwaardig, ik weet het niet beter (dan jij) en er is geen (behandel-)plan, interpretatie e.d., ik stel alleen maar vragen zonder vooraf te hoeven weten waar het over zal gaan of waar het heen gaat. Uiteindelijk zijn we allemaal gewoon mensen en daarbij past een vastomlijnde diagnose incl. behandelplan niet.
Het proces van natuurlijke reorganisatie kan plaats direct in de consultkamer, maar werkt met grote regelmaat naderhand nog door. Dit fenomeen is moeilijk uit te leggen, het zelf ervaren alleen zal dit kunnen verduidelijken. 

De opluchting na afloop, de herwonnen ruimte in lichaam en brein blijven mij alsmaar weer raken.

Dossiers maak/heb ik niet; niets van jou komt bij anderen terecht. Ik werk ook bewust niet met overkoepelende (zorg-) organisaties omdat ik mij niet kan vinden in de bepalende manier van werken waarbij er te veel van de tijd verloren gaat ipv naar dat waar het daadwerkelijk om gaat; de persoon die hulp vraagt de juiste hulp kunnen bieden.
Voor referenties over mij/mijn kunnen op MOL-gebied kun je je wenden naar Ger Schurink (opleider MOL) Eva de Hullu (universitair docent psychologie) en Pepijn van der Hulle (MOL-therapeut).

Ten slotte

Ik voer met veel plezier MOL-gesprekken sinds 2017, sinds 2019 ben ik MOL-docent/-coach.

Enorm veel heb ik geleerd van het meerdere malen assisteren bij de praktijkoefeningen tijdens de MOL-trainingen die Ger Schurink en Eva de Hullu gaven en nog geven aan diverse (soorten) hulpverleners in de psychiatrie. www.methodoflevels.nl / www.perceptualcontrol.nl

 

Kosten

Tarief €82,50 per gesprek, (incl 19% btw) op locatie of online, van rond een uur, het kan iets korter of langer duren, uitgaande van een natuurlijk verloop van het geheel. Een dubbele of een kortere afspraak inplannen is ook mogelijk.

Ik werk uit principe niet met overkoepelende organisaties zoals GGZ en zorgverzekeringen. Dat scheelt veel tijd, papierwerk en controlerende factoren waarin ik mij niet kan vinden. Vakkundigheid en veiligheid staan bij mij voorop. Kun je aantonen dat je te weinig inkomen hebt neem dan contact met me op, er valt hierover te overleggen. 

Na afloop ontvang je een betalingsverzoek, de bij behorende factuur stuur ik per mail. Laat het me weten als je een andere manier prefereert.

 

Verloop

Het verloop van herstel kan niet worden voorspeld, 1 gesprek kan al veel en soms al genoeg verheldering geven en leiden tot verandering, bij een ander kunnen dat er (soms veel) meer zijn. Ook hier bepaal je zelf wanneer en hoe vaak voor jou nodig is om op ‘MOL-onderzoek’ te gaan. Er is dus geen vaststaand coachingstraject. 

 

1 op 1 MOL-coaching voor MOL-therapeuten

Niet volgens supervisie/intervisie-model.

Twijfel je hier of daar bij/tijdens het MOL-len zelf en wil je meer praktisch advies of inspiratie? Denk hierbij bv. aan hulp bij de vraagstellingen (bij verstoringen ed) of iets anders dat je wilt overleggen op MOL-praktisch gebied zonder daarbij direct zelf ge-MOLd te worden. (Als het wel zo loopt en gewenst is kan dat uiteraard ook.) Kortom zit er iets praktisch in de weg waardoor het MOL-len niet lekker gaat? Neem contact met me op. Graag help ik je verder!

 

Wandelend MOL-len 

Ben jij iemand die zich bij voorbaat al niet op zijn/haar gemak voelt in een behandelkamer-context, dan ga ik met plezier met je wandelen. Het Vondelpark of het Westerpark zijn de opties in dit geval.

De kosten zijn hetzelfde, €82,50 rond een uur.

 

Geen therapie, toch MOL-len!

Ben je iemand die (absoluut) geen therapie (meer) wilt? Vanwege bv. slechte ervaring(en), een aversie of wat dan ook maar toch best graag verder wilt komen met dat wat jou bezig houdt, dan kan dat door jezelf te leren MOL-vragen te stellen. Ik leer je dan iets over de theorie en de beginselen van de bijzondere MOL-vraagstelling, die ingaat op verbale en non-verbale ‘verstoringen’- dat wat opvalt in woord en ‘gebaar’.  Je komt snel tot de kern, al schrijvend, in gedachten of (in jezelf) pratend. Met plezier geef ik je 1op 1 de handvaten!

Kosten €82,50 een uur, op locatie of online. Hiervoor zijn 3 lessen nodig. Dit kan ook in een geheel; 3 uren achtereen (met twee korte pauzes). 
Kosten €215,-

Wat komt aan bod?

Korte uitleg PCT (Perceptual Control Theory), de theorie waarop de Method Of Levels is gebaseerd. 
Wat zijn MOL-vragen? Wat zijn verstoringen? Voorbeelden en direct oefenen in de praktijk. Wat gebeurt er precies/allemaal; uitleg over de impact van het MOL-len. Zelf aan de gang met feedback. Denkend, pratend en schrijvend MOL-len met feedback. 

 

Locatie MOL-praktijk

•In gym Sportquest, Hobbemakade 7, 1071XK Amsterdam (Museumkwartier) t/m 17.00, (daarna alleen online.)

*Let op!; Je leest het goed hoor: Gym; mijn kamer is in een gym, als je binnenkomt zijn er vaak mensen aan het trainen, lekker met hun eigen ding bezig, ik hoop van harte dat dit jou niet afschrikt maar het een kans geeft. Ik ben me ervan bewust dat het een niet zo voor de hand liggende locatie is. Ik ben benieuwd hoe jij hier mee omgaat. Laat dit me vooral weten!

•Voor orkestleden NedPhO/NKO in de NedPhO-koepel, online of elders naar wens.

•Voor orkestleden Balletorkest: in de gym (of online).

*Online optie via diverse kanalen beeldbellen mogelijk (wereldwijd) op afspraak.

***Also in English!***

Afspraak maken
•••Ook op avonden of in het weekend mogelijk.•••

ellenkersbergen@hotmail.com

0651503696

App, sms of bel: Let op; voicemail komt vertraagd aan, hierdoor kan het een paar dagen duren voordat je een reactie krijgt. Via mail of app sneller respons.

Opmerkingen door cliênten over de MOL:

’Wat fantastisch! Waarom heb ik dit niet veel eerder gedaan; nu kan ik weer verder na zo lang vast te zitten en dat na één gesprek!’

’Wat een opluchting dat er niets hinderde in het gesprek.’

’Ik heb mij niet eerder zo echt vrij gevoeld in een helpend gesprek.’

’Ik kan geheel vrijuit spreken en dat vind ik bijzonder fijn.’

’Jij oordeelt écht niet!’

’Het deed me zo goed dat je niet op de klok zat te kijken tussendoor.’

’Gelukkig vroeg je me niet naar de precieze gebeurtenis want daar ging het ook niet om; dit was precies zoals een gesprek hoort te gaan, zo fijn!’

’Het is bijna een wonder hoe in één gesprek de dingen duidelijk worden en zonder dat ik me tot ook maar iets gedwongen/gestuurd voelde.’

’Dit gesprek, daar kan ik nog heel lang mee voort, ik ben direct erna letterlijk weer in beweging gekomen.’

’De MOL is fantastisch! Ik voel me geen patiënt want dit was een gesprek van mens tot mens.’

’Hoe is het mogelijk, dit heb ik nog nooit meegemaakt, ik heb jaren diverse therapeuten gehad maar niets evenaart dit heel fijne gesprek, ik heb hier meer aan dan al dat andere.’

 ‘Ik praat ook wel met anderen, familie, vriendinnen over wat er bij mij speelt maar dan krijg ik (overigens goedbedoelde) adviezen waar ik niet op zit te wachten of ze kijken me zo medelijdend aan, ook dat is niet waar ik behoefte aan heb. Nu ik de MOL heb ontdekt weet ik dat dit precies is wat ik nodig had en wellicht in de toekomst opnieuw als ik weer even vastzit. Wat een geweldige manier om over iets lastigs te praten.’

’Ik ben zo vreselijk blij met het bestaan van deze MOL-gesprekken, er is altijd wel iets in mijn leven dat mij bezig houdt en zo nu en dan een MOL-gesprek zorgt ervoor dat ik me mentaal (en dus ook fysiek) prima blijf voelen, als een soort onderhoud van mijn brein, echt fantastisch! En ik krijg gelukkig geen diagnose en vragenlijsten/rapporten waar ik voorheen bij andere instelling erg naar van werd. Dit is stukken gezonder!’

 

Boeken over MOL:

‘Method of Levels-een transdiagnostische benadering’- Warren Mansell, Timothy A. Carey, Sara J. Taj

‘Hold that thought’- Timothy A. Carey

‘Principles-based counselling and psychotherapy – a method of levels approach’ – Timothy A. Carey, Warren Mansell, Sara J. Taj

‘Sta daar eens even bij stil!’-vertaling door Ger Schurink van ‘Hold that thought’, alleen digitaal te koop PDF/ePuB); maak 7 euro over op Schurink, Borne,NL61TRIO0390364576, met vermelding van ‘Stil!’, stuur een mailtje dat je betaald hebt naar info@gerschurink.nl en binnen 3 werkdagen ontvang je het.

Nog meer info vind je op www.methodoflevels.nl en op www.methodoflevels.au.

Alles over de Perceptual Control Theory, de theorie achter de MOL: www.perceptualcontrol.nl

Meer/andere MOL-therapeuten in Amsterdam kun je vinden op www.methodoflevelsamsterdam.nl

Brief English version:

The Method Of Levels is suitable for persons who want direct, effective and usefull mental help. We don’t work with prescriptions, waitinglists, protocols, diagnoses etc. MOL is a transdiagnostic therapy.  The first question of a MOL-consult will be; ‘What do you want to talk about?’ From there I can help you to discover your own (new) insights which will lead to reorganization (change) which is the goal of MOL. All the information is already in you, it just got stuck. The MOL will help you litterly move on. By a specific way of questioning the answers will lead to the inner conflict which is the cause of the trouble. This will happen in a very respectful and equal way, where it all comes natural.

More info/appointment in real life or online (no waitinglist!): ellenkersbergen@hotmail.com or  0651503696, by app or sms.

Costs: €82,50 around one hour

Because MOL has no intake-pricedure there is also a possibility to meet without costs if you first want to try-out or know more about MOL or me. Please contact me if you do so.

 

Location: Gym Sportquest

Hobbemakade 7, Amsterdam